Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Β. Σποράδων, την Μαγνήτων Κιβωτός- για την διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και την Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το τριήμερο ταξίδι στην Ελληνική λογοτεχνία στις 26,27 και 28 Αυγούστου 2019 ,στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.
Τίτλος του τριήμερου αφιερώματος : Στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη και του Τσίρκα , δίνοντας έτσι έμφαση στην ιδιαίτερη επιρροή που έχει αυτή η πάντα γοητευτική πόλη στην ιστορική και λογοτεχνική ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που θα έχουν ως κεντρικούς θεματικούς άξονες την πόλη της Αλεξάνδρειας, τον Στρατή Τσίρκα και τον Κωνσταντίνο Καβάφη, συμμετέχουν πανεπιστημιακοί , συγγραφείς, ηθοποιοί σε αφηγήσεις κειμένων, οπτικοακουστικό υλικό ( Αλεξάνδρεια-Τσίρκας-Καβάφης), το οποίο έχει επιμεληθεί ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ,ενώ θα παρουσιάζεται ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα στο τέλος κάθε βραδιάς.
Συγκεκριμένα η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων 26 Αυγούστου περιλαμβάνει:
Στις 20.15 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα Αιγυπτιωτών ζωγράφων όπως : Αριστομένη Αγγελόπουλου, Ισμήνης Βογιατζόγλου-Σκληρού, Ελένης Γκρόσμαν -Παύλου, Γιάννη Δούκα, Απόστολου Κυρίτση, Δημήτρη Λίτσα, Αννα Φαραντάτου , Ζωρζ Παπαγεωργίου-Παπαζωρζ κ.’α, από την συλλογή Δάμτσα του Δήμου Βόλου, παρουσία και του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Την έκθεση θα προλογίσει η Δρ. Χρύσα Δραντάκη , προϊσταμένη της Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
Στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι ομιλίες με πρώτη την κ. Τασούλα Καραγεωργίου , ποιήτρια και δοκιμιογράφο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, με θέμα : «Η Αλεξάνδρεια των Ελλήνων: μια πόλη ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη» . H κ. Καραγεωργίου με την εισήγησή της θα εστιάσει μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον στους λόγιους του αλεξανδρινού κύκλου (από τον Κ.Π. Καβάφη έως τον Πέτρο Μάγνητα). Με τις μνημονικές αυτές ψηφίδες θα επιχειρήσει να ανασυνθέσει την εικόνα της πολιτιστικής ακτινοβολίας του σπουδαίου αυτού ελληνικού κέντρου στη Ν.Α. Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας ένα νοερό ταξίδι νόστου στην πόλη που υπήρξε το ένα από τα δύο ονομαστά προπύργια του οικουμενικού ελληνισμού. Παράλληλα —δεδομένου ότι για την εισηγήτρια η Αλεξάνδρεια υπήρξε γενέθλια πόλη— θα καταθέσει προσωπικά βιώματα χαραγμένα ανεξίτηλα στη μνήμη της παιδικής ηλικίας.
Θα ακολουθήσει ο κ. Δημήτρης Στεφανάκης , συγγραφέας , με θέμα: "Ο Καβάφης των μελλουσών γενεών" Γιατί ο Καβάφης άντεξε και αντέχει τόσο πολύ; Πού οφείλεται η επιβίωσή του στον χρόνο εντός και εκτός Ελλάδος; Τι έχει να μας πει ακόμη; Έχει φθείρει αυτή η πολυχρησία την ποίησή του; Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την οικειοποίηση που υπέστη ο Καβάφης για κάθε είδους δογματικά ιδεολογήματα; Μήπως τελικά η ακτινοβολία του έργου του το κατέστησε αόρατο; Μήπως από την πολύ οικειότητα είμαστε πια τυφλοί απέναντί του; Η ανακοίνωση αυτή είναι μια πρόσκληση να ψάξουμε πίσω από τη μαρκίζα.
Θα προβληθεί και οππτικοακουστικό υλικό για την πόλη της Αλεξάνδρειας , το οποίο έχει επιμεληθεί ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας και η βραδιά θα κλείσει με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τον γνωστό και καταξιωμένο ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα , όπου θα τον συνοδεύει στο πιάνο ο συνθέτης Ηλίας Χατζόγλου, με μελοποιημένη ποίηση του Κ. Καβάφη και άλλα τραγούδια.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων στηρίζουν επίσης το Επιμελητήριο Μαγνησίας , το Αριστοτέλειο -Κέντρο Εκπ/σης Επιστημών και Πολιτισμού και ο Σύλλογος εθελοντών ΚΕΘΕΑ-Πιλότος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου