Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Εκδήλωση με θέμα με τίτλο « Ευεργετισμός- Μάγνητες Ευεργέτες»

Το Κέντρο Πολιτισμού  « Ιωλκός» , σε συνεργασία με την Μαγνήτων Κιβωτό, για την διάσωση του Πολιτισμού Αποθέματος και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους , Αρχεία Ν. Μαγνησίας διοργανώνουν εκδήλωση  , με αφορμή την ημέρα μνήμης των Εθνικών ευεργετών ,με τίτλο « Ευεργετισμός- Μάγνητες Ευεργέτες»  την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 7.30 στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον.



Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η κ. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, Καθηγήτρια,στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου με θέμα  «Ευεργετισμός : Ιστορία και επικαιρότητα» και ο κ. Δημήτρης Παντελοδήμος, ομοτ. Καθηγητής του Εθνικού Καποδιαστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα « Μάγνητες Ευεργέτες». Ενώ η Δρ. Αννίτα Πρασσά, ιστορικός , Προϊσταμένη των ΓΑΚ  Μαγνησίας θα παρουσιάσει αρχειακό υλικό  ευεργετών Ν. Μαγνησίας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πόπωτα.                                     

Την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.
Η Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας, Ιστορικής Δημογραφίας και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris I – Sorbonne και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences sociales. Τη Διδακτορική της διατριβή υποστήριξε το 1985 στο Πανεπιστήμιο Paris I – Sorbonne.

Ως Τακτική Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκει Ιστορική Δημογραφία, Ιστορία του Παροικιακού Ελληνισμού και Ευεργετισμού και Ιστορία των Νοοτροπιών. Ιδιαίτερα έχει μελετήσει και αναλύσει, σε ιστορικό και εννοιολογικό επίπεδο, το φαινόμενο του Ευεργετισμού.
Είναι Επιστημονική Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου.     Η κ. Σιδέρη μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στην έννοια του Ευεργετισμού το πως αναπτύχθηκε διαχρονικά στις παροικίες από κορυφαίους επιχειρηματίες της διασποράς που έζησαν και υπηρέτησαν την Κοινοτική οργάνωση και τον Κοινοτισμό.  Επίσης στο σημαντικό ρόλο του Ευεργέτη ο οποίος επωμίζεται σκοπούς και έργα στη θέση της συντεταγμένης πολιτείας, των συλλογικοτήτων και των θεσμών. Πραγματοποιεί μία προσωπική διαδρομή με όρους ατομικής εποποιίας και ευποιίας στην υπηρεσία του κοινού αγαθού.

Ενώ ο κ. Παντελοδήμος μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στους ευεργέτες της Μαγνησίας , η πλειονότητα των οποίων μετανάστευσε και διακρίθηκε στο εξωτερικό. Εκεί δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες , χωρίς όμως να ξεχάσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, προσφέροντας γενναιόδωρα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Μαγνησίας με την χρηματοδότηση έργων , που αποτελούν σημείο αναφοράς και υπερηφάνειας ακόμη και σήμερα. Το ενδιαφέρον των ευεργετών στρεφόταν κυρίως στην παιδεία, με την ίδρυση σχολείων και την χορήγηση υποτροφιών , στην φιλανθρωπία με την ίδρυση νοσοκομείων, γηροκομείων και ορφανοτροφείων, στη λατρεία με την ανέγερση και συντήρηση εκκλησιών, στον πολιτισμό με την ίδρυση βιβλιοθηκών, αρχαιολογικών μουσείων , αλλά και σε έργα υποδομής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ευάγγελο ή Ευαγγελινό Αχιλλόπουλο, Μαρία Σκενδεράνη, Κωστή Γκλαβάνη , Αλέξανδρο Τσιμπούκη , Ιωάννη Κασσαβέτη, Κων/νο,   Ιωαν. Καρτάλη ,Βατσαρέα- Μαυράκη, Αθανασάκης και πολλοί άλλοι. Ο Δημήτρης Παντελοδήμος είναι ομοτ. Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Lyon  και των Αθηνών. Δίδαξε αρχικά στην φιλοσοφική σχολή της Lyon και στην συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , ως καθηγητής της Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και έχει διενεργήσει πολυετή έρευνα για το θέμα αυτό..

Τέλος σύντομο μουσικό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν  οι Αργύρης  Μπασκίνης στην κιθάρα και Μητράς Απόστολος στο βιολί.                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου