Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Στόχοι και στρατηγικοί σχεδιασμοί της "Πρότασης Ζωής"


Με στόχο την εξωστρέφεια και την ορθή λειτουργία, μέσω εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αναλύθηκαν σε συνέντευξη Τύπου της Διοίκησης του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» οι νέοι στρατηγικοί άξονες που θα αναπτυχθούν τα επόμενα δύο χρόνια.



Ο Πρόεδρος της "Πρότασης Ζωής" Ευθ, Ζιγγιρίδης, ανέφερε ότι η Διοίκηση, επαναοριοθετεί τους στόχους και στρατηγική κι όπως πρόσθεσε "Πρέπει να προσαρμοστούμε στο σημερινό περιβάλλον. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει να κάνω είναι να γίνουν αποτελεσματικά και εύρυθμα τα πράγματα. Στόχος να υπάρχει μεγαλύτερη απήχηση στην τοπική κοινωνία. Στη δύναμη της «Πρότασης Ζωής» ανήκουν, η Ένωση Γονέων και ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενώ αναμένεται απάντηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. Το κέντρο πρόληψης αντλεί δύναμη από τοπικούς φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση. Όσο περισσότεροι φορείς τόσο δυνατότερο το κέντρο πρόληψης".

Ο κ. Ζιγγιρίδης, αναφέρθηκε στους νέους στρατηγικούς άξονες της «Πρότασης Ζωής», όπως η αναδιοργάνωση, με βασικό εργαλείο τον εσωτερικό κανονισμό, η διεύρυνση και εξωστρέφεια η διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων, που εκτός από τη σχολική κοινότητα πρόκειται να γίνουν σεμινάρια σε επιστήμονες που έχουν σχέση με ψυχική υγεία, σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο διαμόρφωσης κλίματος καλής συνεργασίας και κατανόησης του πνεύματος λειτουργίας του Κέντρου, η εκπαίδευση προσωπικού στους Δήμους κ.α.

Ο Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι μέσα στους στόχους είναι και η διαμόρφωση "επιθετικής" επικοινωνιακής πολιτικής με συχνότερη παρέμβαση και μόνιμη δικτύωση με τοπικούς φορείς.

Με τη σειρά της, η Ζωή Γώγου ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη μίλησε για εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ψυχοκοινωνική ανάπτυξη νηπίων» που θα είναι τριήμερο και απευθύνεται σε νηπιαγωγούς κι όπως είπε "Στόχος είναι τα παιδιά να λύσουν απορίες τους, χωρίς να τραυματιστεί η αθωότητα και παιδικότητά τους", προσθέτοντας ότι ανάλογα εργαστήρια πραγματοποιούνται και στους μαθητές της Γ’ Δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ στα σχολεία, εφαρμόζεται πρόγραμμα και  για την πειθαρχία κι οριοθέτηση.

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Μαίρη Μπακατσέλου τόνισε ότι από τα στοιχεία που διαθέτει το Κέντρο Πρόληψης, μειώθηκε το bullying στα σχολεία κι όπως εξήγησε στις δράσεις του Κέντρου έχουν συμμετάσχει περί στους 2.000 μαθητές κι έχουν εκπαιδευτεί 150 δάσκαλοι Δημοτικών για μακροχρόνιες παρεμβάσεις.

Η Γιούλη Πετροπούλου κοινωνιολόγος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κάπνισμα όχι εμείς», που αφορά την πρόληψη καπνίσματος στα σχολεία και δημιουργήθηκε από σύμπραξη πολλών κέντρων πρόληψης από Β. Ελλάδα και το Θεαγένειο Νοσοκομείο κι απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού και πρώτων τάξεων γυμνασίου, ενώ στα δύο προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά στα δημοτικά του νομού και συμμετείχαν 30 δάσκαλοι από 16 σχολεία κι εκπαιδεύτηκαν 25 καθηγητές γυμνασίων από εννιά γυμνάσια του νομού που θα το τρέξουν στα σχολεία μέχρι Μάιο 2020.

Τέλος, η κοινωνική λειτουργός Δήμητρα Σωτηροπούλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «κήπος με τις 11 γάτες» πρόγραμμα που εφαρμόζεται από 1998 ακόμη και είναι σημαντικό εργαλείο πρόληψης της ουσιοεξάρτησης κι απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και φέτος εκπαιδεύτηκαν 20 εκπαιδευτικοί από νηπιαγωγεία και δημοτικά του Νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου