Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Συντάξεις: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για τις ψηφιακές συντάξεις


Την πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η πρόσφατη ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σύμφωνα με την οποία ο ΕΦΚΑ αρνήθηκε να δώσει στο Γραφείο, όπως παγίως συμβαίνει, στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην Έκθεση Β΄ Τριμήνου του 2020.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Μουλκιώτη, έδωσε στα επίμαχα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων στις 30 Ιουνίου ήταν 117.876 και οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων, με απόφαση κύριας σύνταξης, ήταν 57.101. Ο ίδιος στάθηκε στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης μέσω του ψηφιακού συστήματος «Άτλας», διατυπώνοντας την εκτίμηση πως στο τέλος του 2021 θα απονέμονται ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων.

Στόχος του υπουργείου είναι η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης να ολοκληρώνεται με λίγα «κλικ», χωρίς πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου, προσκομίσεις δικαιολογητικών και πολυετείς καθυστερήσεις στην απονομή. Σύμφωνα με τους ειδικούς για τις απλές συντάξεις ο στόχος θα επιτευχθεί. Όμως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο ιδίως για τις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση. Πάντως η αυτοματοποιημένη λειτουργία του συστήματος «Άτλας» θα απελευθερώσει ανθρώπινο δυναμικό, που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Υπενθυμίζεται πως ληξιπρόθεσμες είναι οι αιτήσεις που εκκρεμούν για περισσότερες από 90 ημέρες, δηλαδή πάνω από 3 μήνες. Ειδικά οι εκκρεμείς επικουρικές, για την απονομή των οποίων συνιστά προυπόθεση η απονομή της κύριας σύνταξης, διαχωρίζονται παγίως σε εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες έχει βγει η απόφαση της κύριας και συνεπώς μπορούν ανεμπόδιστα να προχωρήσουν, καθώς και σε εκκρεμείς που δεν έχουν απόφαση ΕΦΚΑ ακόμη. Στον όγκο των ληξιπρόθεσμων δεν συμπεριλαμβάνονται οι λεγόμενες ανελαστικές και διεθνείς εκκρεμείς συντάξεις.

«Για την ακρίβεια των στοιχείων θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η παρατήρηση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ πως, λόγω δυσλειτουργιών που προκάλεσε η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση στη διαχείριση και στην ορθή καταχώρηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, στην παρούσα φάση καθίσταται δυνατή μόνο η προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου και τόνισε ότι «η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου 2020, οπότε και θα ανακοινωθεί».

Όπως είπε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «λόγω της πανδημίας, μεγάλο μέρος των αιτήσεων συνταξιοδότησης υποβλήθηκε και ταχυδρομικά με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η διαδικασία διασταύρωσης για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων».

Στις 23 Ιουλίου ξεκίνησε την παραγωγική του λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφιακής απονομής της σύνταξης «Άτλας» για δυο κατηγορίες συντάξεων:


• Συντάξεις αγροτών πρ. ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση


• Μεταβιβάσεις συντάξεων λόγω θανάτου συνταξιούχου


Η διαδικασία είναι για αυτές τις νέες συντάξεις πλήρως αυτοματοποιημένη, από το στάδιο της αίτησης έως την κοινοποίηση στον δικαιούχο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφιακής σύνταξης «Άτλας» έως τον Δεκέμβριο 2020 εντάσσονται στην πιλοτική λειτουργία οι συντάξεις αναπηρίας και οι γήρατος των υγειονομικών (πρ. ΤΣΑΥ). Οι δυο αυτές κατηγορίες μπαίνουν σε πλήρη παραγωγική λειτουργία τον Μάρτιο του 2021.


Έως τον Απρίλιο του 2021 μπαίνουν σε πιλοτική λειτουργία οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης:


• Γήρατος μισθωτών ΙΚΑ


• Γήρατος Δημοσίου


• Γήρατος μηχανικών (πρ. ΤΣΜΕΔΕ)


Οι τρεις αυτές κατηγορίες μπαίνουν σε πλήρη παραγωγική λειτουργία τον Ιούλιο του 2021. Η τελευταία κατηγορία είναι οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών (πρ. ΟΑΕΕ), Νομικών (πρ. ΤΑΝ), και δημοσιογράφων (πρ. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ) που μπαίνουν σε πιλοτική λειτουργία τον Ιούλιο του 2021 και σε παραγωγική τον Νοέμβριο του 2021.

Μέσω του συστήματος «Άτλας» αναμένεται να μειωθεί σταδιακά και ο όγκος των ληξιπρόθεσμων που εκκρεμούν από το 2017. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, έως τα τέλη του Σεπτέμβρη αναμένεται να εκδοθούν ψηφιακά όλες οι εκκρεμείς από το 2017 αιτήσεις για συντάξεις αγροτών του πρ. ΟΓΑ χωρίς διαδοχική και οι εκκρεμείς από το 2017 αιτήσεις για μεταβιβάσεις συντάξεων λόγω θανάτου συνταξιούχου.


 protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου