Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού επιφέρει η αλματώδης άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων, τα οποία άγγιξαν χθες τα 1.547, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ για την Ελλάδα. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας καταρρίφθηκε, ωστόσο, άλλο ένα εθνικό ρεκόρ, καθώς οι θάνατοι από την πανδημία «έσπασαν» το ψυχολογικό φράγμα των 600 ατόμων προκαλώντας βαθύ προβληματισμό στη χώρα, αλλά και ισχυρά αντανακλαστικά στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Η έκδηλη αγωνία για τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και η προσπάθεια ανάσχεσης της περαιτέρω επέκτασης του ιού πανελλαδικά συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής αργά χθες το βράδυ (με τηλεδιάσκεψη), εκπέμποντας -με την κίνηση αυτή- σήμα κινδύνου προς την ελληνική κοινή γνώμη. Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών αποτέλεσε το γεγονός ότι αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης αποτέλεσε η εισήγηση νέων μέτρων από πλευράς των επιστημόνων προς την κυβέρνηση, με τους συμμετέχοντες στη συζήτηση να μην απορρίπτουν ακόμη και το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown.
Μετά τη Γαλλία;
Συγκεκριμένα, δεν είμαστε ούτε κοντά, ούτε και μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα απρόβλεπτο, εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, με απόσταση λίγων λεπτών από την ανακοίνωση δεύτερου, μηνιαίου lockdown στη Γαλλία, αλλά και την εφαρμογή ενός μερικού lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα στην Γερμανία, παρά τις έντονες αντιστάσεις της καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ.
Το ενδεχόμενο, άλλωστε, να τεθεί και η Ελλάδα υπό αυστηρότερα μέτρα προστασίας, φτάνοντας μέχρι το ολικό lockdown, είναι μια πιθανότητα που δεν διέψευσε -αν και την κατέταξε ως έσχατη λύση- και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, αποτυπώνοντας τη ρευστότητα της κατάστασης, κατά την τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση.
Πάντως, το σενάριο ενός ολικού lockdown παραμένει ενεργό πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, ακόμη και αν μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σωρεία κραδασμών και επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία. Χωρίς, ωστόσο, να το απορρίπτει, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να εξηγήσει την Τετάρτη -με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα- πως «η αποφυγή ενός νέου ολικού lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από την συμπεριφορά όλων μας. Εάν δεν το αποφύγουμε οι συνέπειες στην Οικονομία μας θα είναι τραγικές. Μην αφήσουμε τους λίγους ανεύθυνους να μας καταστρέψουν όλους, μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, θα είναι κρίμα», καλώντας τους πολίτες την ίδια ώρα να απομονώσουν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές στο εξής.
Κάνοντας, επίσης, λόγο για «κρίσιμες ώρες», ο υπουργός Ανάπτυξης συνέστησε δημόσια στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες «να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να φοράνε πάντα μάσκες και να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας με θρησκευτική ευλάβεια», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αν το μέτρο «μάσκες παντού τηρηθεί, θα δουλέψει».
Πλην του ολικού lockdown στη δέσμη νέων μέτρων που επεξεργάζεται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνονται:
· η μετάβαση της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 4 («κόκκινο», επίπεδο αυξημένου κινδύνου), με δεδομένο ότι χθες καταγράφηκαν στην περιοχή 384 νέα κρούσματα,
· η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στις περιοχές επιπέδου 3 («πορτοκαλί», αυξημένης επιτήρησης), όπως η Αττική,
· η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης (ίσως μέχρι τις 9 το βράδυ)
· ο περιορισμός των μετακινήσεων εκτός περιοχών επιπέδου 3 και 4
· η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τις βραδινές -εκτός από τις μεταμεσονύκτιες- ώρες
- η ενίσχυση της τηλεργασίας
Κληθείς, μάλιστα, να επιβεβαιώσει αν οι επιχειρήσεις της εστίασης θα λειτουργούν έως τις 9 το βράδυ, ο υπουργός Ανάπτυξης μετέθεσε τη συζήτηση σε δεύτερο χρόνο, δηλώνοντας πως «δεν είναι της παρούσης αυτό το μέτρο. Η εξέλιξη της πανδημίας θα ορίσει και τα μέτρα. Σήμερα δεν είναι το επόμενο μέτρο η μείωση του ωραρίου στην εστίαση», αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στο εγγύς μέλλον.
Συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη
Ταυτόχρονα, σχεδόν συντριπτική είναι μεταξύ των μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η εκτίμηση για την μετάβαση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης από το επίπεδο 3 στο 4, αφού εντοπίστηκαν χθες 384 νέα κρούσματα.
Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται, μάλιστα, από το γεγονός ότι στην πόλη διενεργούνται πολύ λίγα τεστ, ενώ ο αριθμός των εξετάσεων μειώθηκε λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων, αφήνοντας να αιωρείται η αίσθηση ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και από αυτήν που κατέγραψαν χθες οι ειδικοί. Ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού και ως προς την πρόληψη, rapid τεστ θα πραγματοποιούν σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πόλη από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ώστε να αποτυπώσουν την έκταση της μόλυνσης της πόλης από τον ιό, αλλά και τον ακριβή βαθμό έκθεσής της σε αυτόν.
Κοκκινίζει ο χάρτης
Επιπλέον, εκτός από τη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης, στα… κόκκινα περνά σήμερα στις 6 το πρωί ο νομός Σερρών, όπως και αυτός των Ιωαννίνων, καθώς εντείνονται περαιτέρω τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, σε 4 κιόλας «κόκκινους» νομούς της χώρας η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 12.30 το βράδυ μέχρι τις 5.30 το πρωί της επομένης.
Ταυτόχρονα, επιβαρυμένες υγειονομικά εμφανίζονται και οι περιοχές της Ροδόπης και της Νάξου, οι οποίες με βάση τα χθεσινά στοιχεία περνούν στο επίπεδο 3, δηλαδή αυτό του πορτοκαλί συναγερμού, από τον κίτρινο, στον οποίο βρισκόταν το τελευταίο διάστημα.
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου