Το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αναφέρει:
Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η συγκεκριμένη ημέρα όμως, είχε ήδη δέκα χρόνια πριν καθιερωθεί, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.
«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (παρ. 113, Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου).
Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΙΠΦ) είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας για τη Βία κατά των Γυναικών.
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες της ΓΓΟΙΠΦ στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου (ψυχολόγους, κοινωνικές/-ούς λειτουργούς και νομικούς) και παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης, συμβουλευτικής και φιλοξενίας στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης. Μιας στήριξης που κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ΓΓΟΙΠΦ από τις κλήσεις που καταγράφηκαν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για το μήνα Μάρτιο 2020, υπάρχει σημαντική αύξηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας.
ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου, συνιστά δομή του Δήμου Βόλου, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020». Λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην πόλη μας από τις 24 Σεπτεμβρίου 2013 και βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την υποστήριξη των γυναικών και των παιδιών τους, βασιζόμενος στις αρχές που ορίζει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΙΠΦ).
Η Δομή έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει και να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, άνεργες, ΑΜΕΑ), εφόσον διατρέχουν κίνδυνο και χρήζουν ασφαλούς διαμονής. Μαζί τους μπορούν να φιλοξενηθούν και τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των δεκαοχτώ, εφόσον πρόκειται για κορίτσια, και των δώδεκα, εφόσον πρόκειται για αγόρια. Το όριο ηλικίας των αγοριών έχει οριστεί για λόγους ασφαλείας.
Η διαμονή διαρκεί έως τρεις μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον κριθεί απαραίτητο από το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα μπορεί να παραταθεί. Οι παραπομπές στον Ξενώνα γίνονται μέσω της Γραμμής SOS 15900 όλο το εικοσιτετράωρο, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών.
Η δυναμικότητα του Ξενώνα ανέρχεται σε είκοσι κλίνες, μεταξύ των οποίων υπάρχει δωμάτιο ΑμεΑ. Η Δομή παρέχει ασφαλή διαμονή στις γυναίκες και στα παιδιά τους, προστατεύοντάς τους από το θύτη. Εκτός από τη διαμονή (στέγη και διατροφή), ο Ξενώνας παρέχει ψυχολογική στήριξη με σκοπό την ενδυνάμωση της γυναίκας, μέσω εξειδικευμένης ατομικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Επιπλέον, παρέχει και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των γυναικών είναι η πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων. Κατά την εισαγωγή τους οι γυναίκες ενημερώνονται προφορικά και γραπτά για τους κανόνες που διέπουν την λειτουργία του Ξενώνα.
Η διεύθυνση και το τηλέφωνο του Ξενώνα παραμένουν απόρρητα για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων γυναικών και των παιδιών τους. Προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση για τη διεκπεραίωση των παραπομπών, καθώς και για τυχόν ερωτήσεις ή διευκρινήσεις, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με email στο xfkg.dvolou@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου