Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Παραμονή Πρωτοχρονιάς χωρίς κάλαντα, αλλά με ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα


Το τελευταίο, εορταστικό «πράσινο μίλι» καλείται να διανύσει απόψε η κυβέρνηση, καθώς το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς της ελληνικής παράδοσης και διασκέδασης, θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό. Επικαλούμενος τη «διεθνή εμπειρία», σύμφωνα με την οποία «μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται», ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δεν έκρυψε χθες την «ανησυχία» του για τυχόν επαλήθευση -και επί ελληνικού εδάφους- της παγκόσμιας αυτής τάσης, ζητώντας εξ’ αυτού να «είμαστε όλοι πολύ, πολύ προσεκτικοί».

Η έκκληση του κ. Κικίλια εδράζεται ακόμη στην απουσία αναλυτικών στοιχείων για το αποτύπωμα που άφησαν τα Χριστούγεννα στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, καθώς αυτό θα είναι μετρήσιμο μετά από 15 ημέρες, διάστημα το οποίο θα απαιτηθεί στη συνέχεια και για την καταγραφή της επιβάρυνσης της χώρας από την Πρωτοχρονιά.


Τα αχαρτογράφητα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας εορταστικά «νερά» όπως και η ξαφνική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες κινητοποιούν στο έπακρο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς ο κίνδυνος εκτροχιασμού του δεύτερου κύματος ή και η εκδήλωση ενός τρίτου ακόμη μπορεί να εξαερώσουν απότομα τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα, «πόλη -φάντασμα» θα θυμίζει σήμερα μετά τις 10 το βράδυ η Αθήνα, όπως και όλη η επικράτεια, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.


Η σκλήρυνση της στάσης των ελεγκτικών μηχανισμών ενόψει του σημερινού ρεβεγιόν συναρτάται και από την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί σε δέκα περιοχές της χώρας, οι οποίες τέθηκαν χθες σε «κόκκινο» συναγερμό από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες:


· Καλύμνου,


· Κοζάνης,


· Κιλκίς,


· Δυτικής Αττικής,


· Έβρου,


· Θάσου,


· Ροδόπης,


· Φλώρινας,


· Λέσβου και


· Ξάνθης.



«Μποναμάς» μέτρων


Η περιφερειακή, αυτή διασπορά, αλλά και ο υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων χθες στο λεκανοπέδιο της Αττικής ανεβάζουν τα επίπεδα προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, επιστρατεύοντας περίπου 4.000 αστυνομικούς για την επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό τεχνολογικά μέσα, όπως drones, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για αλίευση πληροφοριών για τυχόν παράνομα ή πριβέ «κορωνοπάρτι». Στην αποψινή μάχη θα ριχτούν όμως και τα παραδοσιακά μέσα, όπως μπλόκα στα διόδια, στους σταθμούς ΚΤΕΛ, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και στις εξόδους προς άλλους νομούς, ενώ δεν αποκλείεται διακοπή των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και της κυκλοφορίας σε κεντρικές οδικές αρτηρίες στα αστικά κέντρα, αποτρέποντας τυχόν παρεκκλίσεις από τον κανόνα, δηλαδή την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς εξαιρέσεις.


Στον πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» περιλαμβάνονται ακόμη το ανώτατο όριο 9 ατόμων και από 2 οικογένειες μόνο για το εορταστικό τραπέζι, όπως και η αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στο 13033 με τον κωδικό 6, τόσο για την άφιξη, όσο και για την αποχώρηση από το ρεβεγιόν.


Το σχεδόν, ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου ενισχύουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά επικαιροποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες, θέτοντας την Κάλυμνο σε καθεστώς «σκληρού» lockdown από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, με νέα, περιοριστικά μέτρα, δηλαδή:


Απαγόρευση μετακίνησης εκτός της νήσου Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).


Πρωτοχρονιά, χωρίς «Αρχιμηνιά»


Επιπρόσθετα, στις παράπλευρες απώλειες της φετινής Πρωτοχρονιάς εντάσσονται και τα παιδικά κάλαντα, τα οποία δεν θα ψάλλουν τα μικρά παιδιά για δεύτερη φορά φέτος (όπως και τα Χριστούγεννα), αφαιρώντας ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ της εορταστικής ατμόσφαιρας, σύμφυτο με την ελληνική παράδοση. Η τελευταία προσαρμόστηκε αναγκαστικά στα μέτρα του κορωνοϊού και αναφορικά με την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας ανήμερα της Πρωτοχρονιά, οπότε και:


· επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά, με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση.


· Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα.


· Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.


Εν αναμονή των αποφάσεων για τα σχολεία


Σ' αυτό το πλαίσιο, τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν τις επόμενες ημέρες θα κρίνουν και την επιστροφή των μαθητών στην δια ζώσης εκπαίδευση. 


Σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας με τεστ προληπτικού χαρακτήρα και όχι υποχρεωτικά για τους μαθητές λυκείου και τους εκπαιδευτικούς καθώς και κλιμακωτή άφιξη στα δημοτικά γονέων και μαθητών .Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στη δια ζώσης διδασκαλία ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών.


Στην πρώτη πολύωρη συνεδρίαση των ειδικών δεν βγήκε «λευκός καπνός» καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός των ειδικών για την πορεία της πανδημίας την περίοδο των γιορτών. Μερίδα λοιμωξιολόγων προκρίνει το σταδιακό άνοιγμα των βαθμίδων ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά , καθώς εκφράζουν επιφυλάξεις για την πορεία του ιικού φορτίου στις γιορτές. Σε ό,τι αφορά στους μεγαλύτερους μαθητές το θέμα έγκειται στην κοινωνικότητα των μαθητών μετά το σχολείο. Η πιο επιφυλακτική ομάδα ειδικών πιστεύει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δεν το επιτρέπουν, ενώ το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει και αύξηση κινητικότητας στους δρόμους και στις πλατείες. Αλλοι καθηγητές εισηγούνται στην Επιτροπή το άνοιγμα των σχολείων στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.


Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας


Τα προληπτικά τεστ, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Παιδείας είναι για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς.


Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, όπως εκφράστηκε και στη συνεδρίαση με τους ειδικούς παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως είναι να ανοίξουν τα σχολεία άμεσα και στον προγραμματισμένο χρόνο δηλαδή στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα .


Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο μαθητής Λυκείου ή ο εκπαιδευτικός και θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα.


Σε προτεραιότητα για εμβολιασμό οι εκπαιδευτικοί


Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών περιλαμβάνονται στη γενική δεύτερη κατάταξη, ύστερα από ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.


Όπως σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, οι εκπαιδευτικοί περιλαμβάνονται στην προτεραιοποίηση που έχει καταρτίσει η Επιτροπή των Ειδικών, όμως τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες, με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, όπως οι άνω των 70 ετών συμπολίτες μας και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.


Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου οι μαθητές των δημοτικών προτείνεται να πηγαίνουν κλιμακωτά στο σχολείο προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Ο διευθυντής του κάθε δημοτικού θα βγάζει ανά τάξη το πρόγραμμα και έτσι οι μαθητές θα χωριστούν ανά τάξη κατά την είσοδό τους στα δημοτικά σχολεία. Το δεύτερο σημείο που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας είναι σε περιπτώσεις σχολείων που έχουν δεύτερη είσοδο να ανοίξει και αυτή προκειμένου να διοχετεύονται οι μαθητές από πολλές εισόδους στο σχολικό κτίριο.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. «Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων», είπε ο κ. Πέτσας.Όπως είπε για τις αποφάσεις αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών η οποία είναι είτε ομόφωνη είτε κατά πλειοψηφία, την οποία ακολουθούμε.


Η εισήγηση των ειδικών αλλά και απόφαση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν μετά τις γιορτές γιατί συμπληρώνονται ήδη δυο μήνες από το κλείσιμο τους και όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό έχει επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στην κοινωνικότητα και στην ψυχολογία των παιδιών.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου