Τα περίφημα μαντεία των αρχαίων που σε αυτά βάσιζαν τη ζωή τους παρουσιάζονται σε μία ενδιαφέρουσα διαδικτυκή διάλεξη-κουβέντα 2, 9, 16, και 23 Φεβρουαρίου στην Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.
Ένας δίαυλος είναι τα μαντεία. Μια μυστική ατραπός που γεφυρώνει την προαιώνια αγωνία του ανθρώπου να γνωρίσει τα μελλούμενα, μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη που δεν σταμάτησε να ταλανίζει την ανθρώπινη ψυχή από την αυγή του χρόνου έως τις μέρες μας.
Στο μαντείο έβρισκαν απάντηση σε κάθε τους ερώτημα
Τα ερωτήματα πολλά και ετερόκλητα: -Πώς θα επεκτείνω το βασίλειο μου; Πού να ιδρύσω την αποικία μου; Από τι πρέπει να φυλάγομαι; Πως θα κάνω τον τάδε να με αγαπήσει; Με ποιον πρέπει να παντρέψω την κόρη μου; Πώς θα γίνω πλούσιος; Πότε θα πεθάνω; Άδηλες οι βουλές των Θεών για το ριζικό των ανθρώπων, ενίοτε όμως αυτές γίνονται γνωστές ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.
Πού να ιδρύσω την αποικία μου; Από τι πρέπει να φυλάγομαι; Πως θα κάνω τον τάδε να με αγαπήσει; Με ποιον πρέπει να παντρέψω την κόρη μου; Oλες οι απαντησεις στα μαντεία
Πού έστηναν τα μαντεία τους οι αρχαίοι
Οι Έλληνες ίδρυσαν τα μαντεία τους σε τόπους όπου φανερώθηκε η θεϊκή παρουσία. Ένα βάραθρο, ένα χάσμα, μια πηγή, ένα δέντρο, ένας οιωνός μπορεί να ήταν κάποιο από τα σημεία που επέλεξαν οι Θεοί για να δηλώσουν την παρουσία τους στους θνητούς. Και οι θνητοί έσπευσαν στοργικά να τη διαφυλάξουν ιδρύοντας ναούς και άδυτα, εγείροντας μνημεία και αγάλματα, οικοδομώντας θέατρα και γυμνάσια, δημιουργώντας εν τέλει τα μαντεία. Μαζί με τη θεϊκή βούληση όμως συμπορεύεται κάποτε και η σοφία των νεκρών, των αγαπημένων που διάβηκαν τον Αχέροντα και μαζί με τον Θάνατο απόκτησαν μια σκοτεινή γνώση σαν μελαγχολικό αντίδωρο.
Οι Έλληνες ίδρυσαν τα μαντεία τους σε τόπους όπου φανερώθηκε η θεϊκή παρουσία
Λοξοί οι χρησμοί των Θεών, παράδοξοι αυτοί των νεκρών και ο άνθρωπος έρμαιο μιας αμφίβολης μοίρας που γυρεύει τις απαντήσεις στα μαντεία. Ίσως βέβαια οι απαντήσεις να είναι ήδη γνωστές, ίσως να βρίσκονταν πάντα εκεί -κλεισμένες μέσα στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής- όμως τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο Θεός και αυτόν έψαξαν οι Έλληνες να βρουν στα μαντεία του αρχαίου κόσμου. Αυτές τις απαντήσεις θα αναζητήσουμε και εμείς σε τέσσερις συναντήσεις γεμάτες από υψηλή τέχνη, αρχαιολογία, ιστορία, θεολογία, φιλοσοφία και περιπλάνηση.
Τα περίφημα μαντεία των αρχαίων που σε αυτά βάσιζαν τη ζωή τους παρουσιάζονται σε μία ενδιαφερουσα διαδικτυκή διάλεξη-κουβέντα 2, 9, 16, και 23 Φεβρουαρίου στην Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat
Τρίτες 2, 9, 16, και 23 Φεβρουαρίου στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat. Πλατφόρμα zoom/ Ώρα: 19:00 / Συμμετοχή: 30 ευρώ/ Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com
Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politismos/diadiktyaki-periplanisi-sta-manteia-ton-arhaion
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου