Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στις συνεδριακές εκδηλώσεις του ΕΟΑΕΝ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά



Τριήμερες εκδηλώσεις του Επετειακού Επιστημονικού Συνεδρίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) με θέμα: «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας τα τελευταία 200 χρόνια. 1821-2021» πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσώπησαν το μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, το μέλος του ΕΟΑΕΝ κ. Ελισσάβετ Ζεμπέκη και ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Ζαχείλας. 

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου που αποτελούνταν από 11 θεματικές ενότητες κήρυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ενώ την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου το βράδυ, παρετέθη το επίσημο δείπνο του συνεδρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. 

Ο κ. Πλακιωτάκης ανέπτυξε στη σύντομη ομιλία του, τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το νησιωτικό χώρο, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και της νησιωτικής οικονομίας, τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική πρόοδο και ανάπτυξη. 

Κλείνοντας τις εργασίες του επετειακού επιστημονικού συνεδρίου, τόσο ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Άγγελος Κότιος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, υπογράμμισαν πως η θεσμοθέτηση πλέον αυτού του συνεδρίου κάθε δύο χρόνια είναι αναγκαία μετά από την επιτυχία αυτού του πρώτου νησιωτικού συνεδρίου, το οποίο απέδειξε – ξεπερνώντας ακόμη και τις προβλέψεις των διοργανωτών – ότι μόνο με τη συμπόρευση, συνεργασία και με κοινό άξονα δράσης όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα επιτευχθεί το καλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την οικονομία και το επιχειρείν των νησιών της χώρας, για όλους τους νησιώτες. Με σωστά μελετημένες και εξειδικευμένες κατά περίπτωση προτάσεις και δράσεις που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικονομία, την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ αποχαιρετώντας τους συνέδρους, μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Ο ΕΟΑΕΝ στον οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω, στόχο και αποστολή του έχει, την προώθηση των θεμάτων που γνωρίζαμε μεν, αλλά που με πανηγυρικό τρόπο, επιβεβαιώθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια, έχει πλέον και επιστημονικά, καταγραφεί στη συνείδηση και το μυαλό όλων μας. Η υποχρέωσή μας να φτάσουν τα αποτελέσματα του συνεδρίου μας σε όλους όσους παίρνουν αποφάσεις θεωρείστε την δεδομένη, μιας και ο ρόλος των Επιμελητηρίων ως επίσημου συνεργάτη και συμβούλου της πολιτείας, αυτός είναι. Να αναδεικνύει, να συζητά, να προτείνει λύσεις, να μετέχει – όπως πολύ σωστά ακούστηκε χθες από κάποιον εισηγητή – εξ αρχής στο σχεδιασμό των όποιων πολιτικών αφορούν τα νησιά μας. Η παρουσία των υπουργών της κυβέρνησης που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τους για την κυβερνητική πολιτική για τα νησιά μας, του γενικού γραμματέα λιμένων κου Κυριαζόπουλου αλλά και του γενικού γραμματέα Αιγαίου & νησιωτικής πολιτικής, του φίλου Μανώλη Κουτουλάκη, ο οποίος είναι παρόν και σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στις εργασίες μας, αποδεικνύει ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης, ανάκαμψης, επανασχεδιασμού.

Θεωρώ πως το μεγάλο στοίχημα αυτού του συνεδρίου, για συνύπαρξη όλων των εταίρων που μπορούν και πρέπει να συνδιαμορφώσουν από κοινού τον οδικό χάρτη ανάπτυξης των νησιών, επετεύχθη.

Ο διάλογος, ο εκτεταμένος διάλογος ξεκίνησε. Με καταγεγραμμένες πλέον τις τοποθετήσεις όλων, υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς ώστε 2 χρόνια μετά, στο 2ο επιστημονικό συνέδριο του ΕΟΑΕΝ, να κάνουμε απολογισμό του αν τελικά αυτό το διήμερο συνέδριο απέδωσε καρπούς. Ουσιαστικούς, εφαρμόσιμους. 

Που θα έχουν γίνει αντιληπτοί από την νησιωτική κοινωνία, το νησιωτικό επιχειρείν, τη νησιωτική οικονομία.»

Ακολούθησε η βράβευση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά για την πολύτιμη συμβολή του τόσο ως προέδρου της επιστημονικής επιτροπής, όσο και για την πολυετή, συστηματική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του ΕΟΑΕΝ και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Οι εργασίες του συνεδρίου αναμεταδόθηκαν ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΑΕΝ www.eoaen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου