Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Ζαγορά έγινε ένα κέντρο Παιδείας του υπόδουλου Γένους»



          Στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Ζαγοράς λειτούργησε χθες ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τη Ζαγορά στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, υπό τον τίτλο «Πηλιορείτες λόγιοι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού», που διοργάνωσε η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ζαγοράς - Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης, η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου και πολλοί προσκυνητές.

          Στην ομιλία του στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Ζαγοριανού Οικουμενικού Πατριάρχου Καλλινίκου του Γ΄, «ο οποίος ανέβηκε στον Πατριαρχικό Θρόνο σε κρίσιμη για το Γένος εποχή και όταν οι δύσκολες συνθήκες τον ανάγκασαν να στερηθεί του Θρόνου του, εγκαταστάθηκε στην Ζαγορά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ίδρυση της περισπούδαστης Βιβλιοθήκης, από κοινού με τον Ζαγοριανό έμπορο Ιωάννη Πρίγγο. Γνώριζαν αμφότεροι ότι αν θέλουν να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη, θα έπρεπε να επενδύσουν στην Παιδεία, σε μια περίοδο που όλα άλλαζαν στην Ευρώπη. Κι έτσι, η Ζαγορά έγινε ένα κέντρο Παιδείας του υπόδουλου Γένους, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες βιβλία που έθρεψαν πνευματικώς αυτούς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην συνέχεια, όπως οι Μηλιώτες Διδάσκαλοι του Γένους Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς και Δανιήλ Φιλιππίδης, όλοι Κληρικοί, που έγιναν διαφωτιστές του λαού μας και έσπειραν τον σπόρο της Ελευθερίας».

          Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποίων είμαστε οφειλέτες, από πού προερχόμαστε, ποιοι είναι οι πατέρες μας, των οποίων πρέπει να φανούμε αντάξιοι». Συνεχάρη όλους όσοι συνέδραμαν στην διεξαγωγή του Συνεδρίου, διοργανωτές και επιστήμονες – εισηγητές, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη διάσωσης των ιερών κειμηλίων του Πηλίου. Αναφέρθηκε στους Κληρικούς της Ζαγοράς, «που κρατούν, κυριολεκτικά, στο Πήλιο «Θερμοπύλες». Δεν είναι τόσο εύκολο να έχουμε Ιερείς σήμερα σε τόπους όπως το Πήλιο. Όμως, η Χάρις του Θεού τους ανέδειξε μέσα από τον τόπο τους και αυτό γεννά ελπίδες και για το μέλλον». Ο Σεβασμιώτατος χαιρέτησε, τέλος, την κατοχύρωση των εμπερίστατων Κληρικών της Ελλάδος, με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, των ήδη υπηρετούντων, που επί χρόνια μισθοδοτούνταν από το Κράτος. Αναφέρθηκε δε και στους τριάντα Κληρικούς της Μητροπόλεώς μας, που δεν μισθοδοτούνται από το Κράτος. Οι μισοί απ’ αυτούς κρατούν τις εργασίες τους, για να ζουν ή είναι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι συντηρούνται από το γνωστό Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας, που ο λαός μας συντηρεί, με αποτέλεσμα να τελείται η Θεία Λειτουργία σε όλα τα Θυσιαστήρια.

          Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στην μνήμη του Οικουμενικού Πατριάρχου Καλλινίκου του Γ΄, και προχώρησε στα αποκαλυπτήρια σχετικής αναμνηστικής πλάκας.

         

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου