Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας απέστειλε σήμερα Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2020 επιστολή στους: Βουλευτές Μαγνησίας: κ.κ. Μπουκώρο Χρήστο, Μακρή Ζέττα, Λιούπη Αθανάσιο, Μαραβέγια Κωνσταντίνο, Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ.Τριαντόπουλο Χρήστο, Γεν. Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, κ.Γεωργιάδη Πάτροκλο, θέτοντας τις προτάσεις της ενόψει της ΔΕΘ 2020.
Η επιστολή:
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και της ομιλίας του Πρωθυπουργού το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020, καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις για τον επιχειρηματικό, και όχι μόνο κόσμο με την ελπίδα ότι κάποιες από τις παρακάτω προτάσεις θα υιοθετηθούν.
Ακατάσχετος Τραπεζικός Επιχειρηματικός Λογαριασμός. Η δέσμευση ενός λογαριασμού επηρεάζει άμεσα τη ρευστότητα μιας επιχείρησης και κατ’ επέκταση την κάλυψη των υποχρεώσεών της. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χρήση καρτών μελλοντικά ενδεχομένως να είναι καθολική, πράγμα που καθιστά αναγκαίο την δημιουργία ενός τέτοιου λογαριασμού όπως αυτή τη στιγμή υπάρχει και σε άλλες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.
Μείωση φορολογικών συντελεστών φυσικών και νομικών προσώπων. Διαπιστώνεται ότι οι φορολογικοί συντελεστές της χώρας μας είναι από τους ακριβότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειάζεται άμεση προσαρμογή τουλάχιστον στο μέσο όρο.
Δημιουργία Αφορολόγητου πεδίου για όλες τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις είναι οι μοναδικές οντότητες που φορολογούνται από το πρώτο (1ο) ευρώ (€).
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα επαγγελματικά ακίνητα.
Μείωση Φ.Π.Α. για όλους τους κλάδους. Δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις συνεισφέρουν αποφασιστικά σε όλους τους τομείς απαιτείται να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ για όλους τους κλάδους, προκειμένου και τα προϊόντα αλλά και οι παροχές υπηρεσιών να γίνουν πιο προσιτές στο καταναλωτικό κοινό.
Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τα Νομικά Πρόσωπα. Ο δεδομένος φόρος αποτελεί μεγάλη πληγή για τις επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων προπληρώνουν την υποχρέωσή τους χωρίς να μπορούν να είναι ενεργές για την επόμενη σεζόν.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών. Δυνατότητα μεταφοράς τους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, με μορφή εξαγοράς ή αφαίρεσης από τον ασφαλιστικό χρόνο του ασφαλισμένου.
Επικαιροποίηση 120 Δόσεων. Να παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε Έλληνα Πολίτη να εντάσσεται στο σύστημα των 120 δόσεων επικαιροποιημένο, δηλαδή εάν τον τρέχων μήνα είμαστε στην 101 δόση να μπορεί να μπει στις 101 δόσεις, και εάν τον επόμενο είμαστε στην 100 να μπορεί να μπει στις 100. Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες είτε έχουν ενταχθεί είτε έχουν απενταχθεί από προηγούμενες ρυθμίσεις. (Νομοθετική πρωτοβουλία ΟΕΒΕΜ).
Επιχορήγηση και όχι δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Η επιχορήγηση αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης στη διάρκεια του «οικονομικού πολέμου». Οι τραπεζικοί δανεισμοί είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και η ανάγκη για επαναφορά στην κανονικότητα και βιωσιμότητα, απαιτεί επιχορηγήσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τη ρευστότητα όλου του οικονομικού συστήματος.
Επιβράβευση των επιχειρήσεων που δεν έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν στηρίξει την οικονομία και πρέπει να αναγνωρισθεί η συμβολή τους με κριτήρια φορολογικά και ασφαλιστικά (bonus).
Μείωση των τραπεζικών προμηθειών (ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρεώσεις, έξοδα κίνησης στο e-banking , πληρωμών προς ΔΕΚΟ κλπ).
Ολοσχερής κατάργηση επιταγών. Έχει διαπιστωθεί ότι το σύστημα με τη χορήγηση επιταγών από πελάτες προς προμηθευτές έχει δημιουργήσει αρκετές φορές προβλήματα και εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του οικονομικού συστήματος επιβαρύνοντας φορολογικά και όχι μόνο τον κάτοχο των επιταγών, οι οποίες παραμένουν ανείσπρακτες.
Ταχύτερες διαδικασίες στην έκδοση αδειών με την χρήση σύγχρονων μέσων οι οποίες θα προσπεράσουν εμπόδια ή προβλήματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα.
Οικονομική ενίσχυση ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με στόχο την αποπληρωμή τεχνικών έργων και προμηθειών.
Κονδύλια για την ψηφιακή εκπαίδευση εργοδοτών και εργαζομένων. Οι ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να αναβαθμιστούν μέσω ειδικών εργαλείων και στοχευμένων δράσεων, ώστε να αναπτυχθούν ψηφιακά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (π.χ. ηλεκτρονικές παραγγελίες, τηλεργασία κτλ).
Προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων για την διατήρηση θέσεων εργασίας και την δημιουργία νέων. Προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών.
Μείωση ενοικίων μέχρι την «έξοδο» από την υγειονομική κρίση που βιώνουμε και αντίστοιχες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες.
Προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει με τρόπο ρεαλιστικό και χωρίς υποσημειώσεις και δεσμεύσεις.
Αξιοποίηση ευρωπαϊκής & εθνικής χρηματοδότησης για ενεργειακή αυτάρκεια. Μείωση ενεργειακών αναγκών, με την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων που προσφέρει πολλαπλάσια στην απασχόληση. Κατάρτιση & αξιοποίηση των τεχνικών κλάδων στο πλαίσιο αυτό.
Ενίσχυση Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Πόροι, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή. Ανάπτυξη Κινητών Ομάδων Υγείας. Μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων με κριτήρια.
Τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές προτάσεις της ΟΕΒΕΜ, οι οποίες εάν υιοθετηθούν θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επαναφορά της κανονικότητας των επιχειρήσεων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου