Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Μαθητές συναντήθηκαν με την Δωροθέα Κολυνδρίνη

 


Αντιπροσωπεία μαθητών, οι οποίοι διαδήλωναν κατά της καύσης σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, υποδέχθηκε στο γραφείο της, μετά από σχετικό αίτημά τους, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε η αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις σαφείς και σταθερές θέσεις της Περιφέρειας αναφορικά με την καύση του υλικού RDF ως εναλλακτικό καύσιμο από την ΑΓΕΤ που έχει εκφραστεί επανειλημμένα από το Περιφερειακό Συμβούλιο με δύο αποφάσεις του το 2017 και 2018, καθώς και με επόμενες σχετικές αποφάσεις. 

Εν συνεχεία, τους ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια για την προάσπιση του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, διαθέτει Σταθμό Μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μεταδίδει τις μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 και PM2,5 μέσω της οn line εφαρμογής του στο Υπουργείο. Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες μετρήσεις αναρτώνται καθημερινά στο site της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των δεδομένων στο ευρύ κοινό. Ο εν λόγω σταθμός βρίσκεται τοποθετημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2000.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας διαθέτει δεύτερο Σταθμό Μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και των απαραίτητων ελέγχων αναβάθμισης, συντήρησης και βαθμονόμησης από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, λαμβάνει επίσης δεδομένα μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από έξι αναλυτές (O3, CO, SO2, NOX, PM10, BENZ). Ο εν λόγω Σταθμός είναι εγκατεστημένος στο χώρο της πρώην ΔΕΣΕ – Διεύθυνση Ελέγχων Συντήρησης Έργων. 

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια Σταθμού Μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, ο οποίος θα συνδεθεί στο ΕΔΠΑΡ, προϋπολογισμού 148.000 ευρώ, ποσό που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο και το οποίο θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειάς του από την Περιφέρεια.

Επιπρόσθετα, ο Βόλος θα αποκτήσει άλλους δύο (2) Σταθμούς Μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020). Συγκεκριμένα, έχει ήδη εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας η Πρόταση για την προμήθεια των εν λόγω σταθμών που έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια.

Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει υπογράψει με το ΑΠΘ, και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο «Επιχορήγηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο  Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου» και σύμβαση με εξειδικευμένο πιστοποιημένο εργαστήριο για την εκτίμηση επιπτώσεων εκπομπών οσμών από βιομηχανικές μονάδες με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας.

Τον Ιούνιο 2020, εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας προχώρησε στην εγκατάσταση τριών (3) σταθερών δειγματοληπτών σε επιλεγμένες θέσεις εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες. Οι εν λόγω θέσεις, επιλέχθηκαν από την κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (ΕΠ) του έργου καθαρά με χωροταξικά κριτήρια καλύπτοντας όλο το Π.Σ. Βόλου.   

Σε κάθε μία από τις τρεις θέσεις δειγματοληψίας που επιλέχθηκαν, διεξάγονται δύο τύπων δειγματοληψίες: (α) τακτικές (σε προκαθορισμένες ημέρες/ώρες) και (β) έκτακτες (σε περιπτώσεις επεισοδίων δυσοσμίας).

Επιπλέον των δειγματοληψιών μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, διεξάγονται δειγματοληψίες και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής, οι οποίες επιλέγονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου. Για τη δειγματοληψία VOCs στις βιομηχανικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται τρεις (3) φορητοί δειγματολήπτες που έχουν διατεθεί από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος – ΑΠΘ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ανέφερε «υποδέχθηκα στο γραφείο μου αντιπροσωπεία μαθητών και τους ενημέρωσα για όλες τις ενέργειες που έχουμε κάνει ως Περιφέρεια Θεσσαλίας για το περιβάλλον. Είμαστε και εμείς κάτοικοι αυτής της πόλης και αναπνέουμε τον ίδιο αέρα,  άρα οι ανησυχίες για το εάν και κατά πόσο επιβαρυμένη είναι η ατμόσφαιρα στην πόλη μας είναι κοινές. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή και με δύο αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου είπαμε όχι στην χρήση του RDF. Η συζήτηση με τους μαθητές διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και αυτό που προσπάθησα να τους μεταδώσω είναι ότι είμαστε δίπλα τους και όχι απέναντί τους και αυτό το αποδεικνύουν περίτρανα οι ενέργειές μας για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου