Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Το επετειακό αφιέρωμα του ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ


Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ), δίνει το «παρών» στην πανεθνική και αφιερωματική ενατένιση προς τους αγωνιστές του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, στους οποίους οφείλουμε την παλιγγενεσία της πατρίδας, την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία μας, με το επετειακό αφιέρωμα  «Επιβιώσεις του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ σε γραπτά κείμενα  σύγχρονων συγγραφέων της Μαγνησίας». Είναι εργασίες αναφερόμενες σε πρόσωπα και γεγονότα του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, όπου μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο, πώς και τι επιβιώνει σήμερα, μετά από δυο εκατονταετίες, από τη μεγάλη Επανάσταση του Εικοσιένα στη γραπτή μνήμη των συγχρόνων. Πώς προσλαμβάνεται αυτό το μεγάλο γεγονός μέσα στα κείμενα. Έτσι, μπορούμε να σταθμίσουμε καλύτερα την ιστορική και εθνική Μνήμη, τις επιρροές στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Μελετώντας αυτά, αλλά και παρόμοια κείμενα, ουσιαστικά σπουδάζουμε τους σύγχρονους Έλληνες, αναζητούμε την ταυτότητα και τον «καταγωγικό» χαρακτήρα και  βλέπουμε τι κρατούν διαχρονικά μέσα τους από τον πλούτο που μάς άφησαν οι πρόγονοι και πώς τον διαχειρίζονται. Φυσικά δεν εννοούμε την αρρωστημένη πατριδολατρία, αλλά την αγνή φιλοπατρία που βασίζεται στην αγάπη και στη γνώση της ιστορίας. Ο αρχαίος Ευριπίδης έλεγε: « Όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν», έχει πλούτο γνώσης και σοφίας στην ψυχή του όποιος γνωρίζει την ιστορία. Προσπαθούμε, λοιπόν, να ανιχνεύσουμε αυτές τις επιβιώσεις μέσα από κείμενα  Μαγνησιωτών συγγραφέων. 

Συμμετέχουν 23 συγγραφείς με 30 και πλέον κείμενα, τα οποία ειδολογικά διακρίνονται σε έρευνες (5), ομιλίες (2), ποιήματα (5), μυθιστορήματα (2), Διηγήματα (2), Βιογραφίες (4), δημοτικά τραγούδια, ιστορίες για παιδιά, θρύλους κ.ά. Χωροταξικά απλώνονται σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Μεσολόγγι, Μακεδονία, Θράκη, Σποράδες, Μολδοβλαχία, Κωνσταντινούπολη κ.α.

Το βιβλίο του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, μια επετειακή ανθολογία με  «Επιβιώσεις του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ σε γραπτά κείμενα σύγχρονων συγγραφέων της Μαγνησίας» μάς βοηθάει να κατανοήσουμε  πως οι προγονικές ρίζες του δέντρου της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας αρδεύονται από τη σκέψη και τον στοχασμό των σύγχρονων Ελλήνων, γεγονός που αποτυπώνεται ως γραπτή μνήμη στα κείμενα  με ιστορικές  μελέτες, έρευνες και λογοτεχνικές δημιουργίες. Κι ακόμη, θα  δώσει την ευκαιρία να στοχαστούμε  τη θέση της Ελλάδας  μέσα στον σύγχρονο κόσμο, να συνειδητοποιήσουμε ότι εδώ που βρισκόμαστε οφείλεται σε όσους πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα και ότι το θαύμα του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ είναι επίτευγμα όλων των  Ελλήνων, καθώς ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης  το  βροντοφωνάζει:

 «Όταν αποφασίσαμεν να κάμωμεν την επανάστασιν δεν εσυλλογιστήκαμεν ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομεν άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τις πόλεις…. Αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμεν και εκάμαμεν την επανάστασιν…»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου