Με την δέουσα λαμπρότατα και ιεροπρέπεια, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε και φέτος την μεγάλη διπλή εορτή της Πίστης και του Γένους, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ,. Ιγνατίου, παρουσία εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων κ. Άννας – Μαρίας Παπαδημητρίου, του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, εκπροσώπων των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών Αρχών και μεγάλου πλήθους προσκυνητών.
Παρακολουθήστε εδώ ή ενσωματώστε τον εόρτιο λόγο του Σεβ.Μητρολίτου Δημητριάδος κ.Ιγνατίου <iframe width="1280" height="720" src="https://www.youtube.com/
Ακολούθησε, στο προαύλιο του Ναού, η Αρτοκλασία και ο εόρτιος λόγος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος τόνισε ότι «είναι προνόμιο για τους Έλληνες να γιορτάζουμε, τούτη την ημέρα, την εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας, που σηματοδότησε την αναγέννηση της ανθρωπότητας, στο πρόσωπο του Μεσσία. Ο Υιός και Λόγος του Θεού εισέρχεται στην ιστορία και δίδει την δυνατότητα στον άνθρωπο να κοινωνήσει και πάλι την αγάπη του Θεού και την αιωνιότητα. Η Παναγία μας, ελευθέρως, ταύτισε το θέλημά Της με το θέλημα του Θεού και έφερε τον Θεό στην γη. Την ίδια αυτή εορτή γιόρταζαν οι σκλαβωμένοι πρόγονοί μας, στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς».
Ο Σεβασμιώτατος εξήρε τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην τουρκοκρατία, των Ιεραρχών στις επαρχίες τους, και των απλών παπάδων και καλογέρων στα χωριά και στα Μοναστήρια, «που διέσωσαν την Ορθόδοξη πίστη, την Ελληνική γλώσσα, την συνέχεια της ιστορίας του Ελληνισμού. Γιόρταζαν τον Ευαγγελισμό, νήστευαν την Σαρακοστή και περίμεναν τον Πάσχα. Και ήταν το κάθε Πάσχα και η Ανάσταση μια πίστη ακλόνητη στην ανάσταση του Γένους. Θα περίμενε κανείς, στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς να μην μείνει τίποτα, να χαθούν τα πάντα, κι όμως, έμεινε το Γένος, γιατί στο κέντρο της ζωής του είχε την Εκκλησία, γιατί είχε ποιμένες αξίους και Αγίους. Και ήρθε ο καιρός της Επανάστασης, που έγινε για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία. Η πίστη στον Χριστό είναι επιταγή Επανάστασης και αυτό δεν αλλάζει. Ας το μάθουν καλά αυτό όσοι ονειρεύονται αλλότρια πράγματα και επιδιώκουν νέους διχασμούς σ’ αυτόν τον τόπο. Η εποχή δεν επιτρέπει διχασμούς. Δύο σταθερές μας έχουν μείνει, πλέον: η πίστη και η ενότητά μας. Οι πρόγονοί μας μάς χάρισαν ελεύθερη Πατρίδα, που έμεινε όρθια, παρά τις δυσκολίες και τις ιστορικές περιπέτειες. Είναι μια περήφανη Πατρίδα, στην οποία πολλοί προσβλέπουν μέχρι σήμερα. Από εμάς εξαρτάται να την κρατήσουμε αληθινά ελεύθερη, εφόσον διατηρήσουμε ακλόνητη και απροσκύνητη την πνευματική μας ελευθερία».
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού, ιερό κειμήλιο εκ Μικράς Ασίας, στους δρόμους της ενορίας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Δημήτριος Κατούνης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου τέλεσε την επίσημη Δοξολογία επί τη Εθνική εορτή, παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών. Στην συνέχεια, τέλεσε το Τρισάγιο στο Μνημείο των Ηρώων στην παραλία του Βόλου και παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου