Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Με επιτυχία η εκδήλωση «Ημέρες καριέρας, προοπτικές επιχειρηματικότητας, απασχόλησης & μαθητείας»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαΐου η εκδήλωση με θέμα: «Ημέρες καριέρας, προοπτικές επιχειρηματικότητας, απασχόλησης & μαθητείας», που πραγματοποίησε το Γραφείο Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΓΔΕΕ) της ΕΠΑΣ/ΟΑΕΔ/Βόλου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε ενημέρωση για τα ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΑΕΔΕΠ) και του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης ΚΠΑ2/ΟΑΕΔ/Βόλου.

Σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, αλλά και την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας χαρακτήρισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του την μαθητεία, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο οποίος και υπογράμμισε την συνεργασία του Επιμελητηρίου με την ΕΠΑΣ/ΟΑΕΔ/ΒΟΛΟΥ που γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική καθώς  ο υπεύθυνος του γραφείου διασύνδεσης και  καθηγητής της Σχολής είναι ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας  κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπασδάνης, σημείωσε στην ομιλία του: «Η εστίαση στα οφέλη που μπορεί να έχει σε μια οικονομία, ένα αποτελεσματικό σύστημα μαθητείας δεν συνιστά απλά και μόνο ευρωπαϊκή διαπίστωση, αλλά αντίθετα κοινή παραδοχή η οποία επισημαίνεται από πολλούς διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως το ILO και ο ΟΟΣΑ1

Υπενθυμίζεται ότι ως μαθητεία σύμφωνα με το CEDEFOP, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ορίζεται το εκπαιδευτικό εκείνο σύστημα «όπου το μαθησιακό περιβάλλον εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και φορέα εκπαίδευσης ή κατάρτισης» (CEDEFOP, 2014).

Σύμφωνα με τον ίδιο ορισμό βασικά της χαρακτηριστικά αποτελούν η ένταξή της στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης, η απόκτηση αναγνωρισμένου πιστοποιητικού μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η ύπαρξη αμοιβής και η ασφαλιστική κάλυψη για τους μαθητευόμενους, καθώς και η ύπαρξη σύμβασης μεταξύ επιχείρησης και μαθητευόμενου ή και του φορέα εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο η συμμετοχή των επιχειρήσεων στα προγράμματα μαθητείας συνεπάγεται μια σειρά από προϋποθέσεις και υποχρεώσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων πχ σύμβαση μαθητείας, προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, ορισμός υπεύθυνου  εκπαιδευτή για τη μάθηση στο χώρο εργασίας κλπ.

Προβλέπει ακόμη μεταξύ άλλων και μια σειρά από δραστηριότητες των οποίων η υλοποίηση ανατίθεται στους κοινωνικούς εταίρους και τα επιμελητήρια, ενώ παράλληλα συστήνονται συγκεκριμένα όργανα διαχείρισης του συστήματος Μαθητείας στην Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, στο νέο Πλαίσιο Ποιότητας για τη Μαθητεία προβλέπεται και μια σειρά αρμοδιοτήτων οι οποίες εκχωρούνται στους κοινωνικούς εταίρους και τα Επιμελητήρια.
Αν διαβάσει κανείς  όμως αναλυτικά τα όσα προβλέπονται τότε θα συνειδητοποιήσει ότι εκείνο που είναι απαραίτητο  για να επιτευχθεί ο στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι ένας και λέγεται συνεργασία .

Συνεργασία κυρίως μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και των στελεχών της εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ .

Αυτό όμως εμάς εδώ στη Μαγνησία  δεν μας ανησυχεί .
Γιατί δεν είναι κάτι που  πρέπει να σχεδιάσουμε η αν θέλετε καλύτερα να το ανακαλύψουμε διότι  αυτό κάνουμε. Συνεργαζόμαστε για να έχουμε αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα προς όφελος των επιχειρήσεων, των σπουδαστών, της οικονομίας, του νομού μας.
Άλλωστε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου  στις ετήσιες διαβουλεύσεις  για νέες ειδικότητες, η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων όπως η σημερινή».
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έδωσαν το παρών στελέχη από Αθήνα και την ΕΕ, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΕΔΕΠ κ. Απόστολος Παπαδούλης, ο Πρόεδρος του ΕΣΒ κ. Απόστολος Οντόπουλος και άλλοι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου