Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Εμπορία βρεφών με εισαγωγές εγκύων

Στις 22 Ιουνίου 2018, η 21χρονη Βουλγάρα Μαρία γέννησε στην Κομοτηνή. Τρεις ημέρες αργότερα επέστρεψε στην πατρίδα της, χωρίς το παιδί της. Ηταν η τρίτη φορά που έδινε, τόσο άμεσα μετά τον τοκετό, τέκνο της για υιοθεσία. Η νεαρή είχε ήδη κινήσει υποψίες όταν έμεινε πριν από δύο χρόνια, ετοιμόγεννη και τότε, σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην Αλεξανδρούπολη. Αστυνομικοί που ερευνούσαν τη δράση κυκλώματος εμπορίας βρεφών εστίασαν στην περίπτωσή της.
Εντόπισαν τα πιο πρόσφατα ίχνη της στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο, πέντε μήνες μετά την τελευταία της γέννα. Είχε επισκεφθεί το αστυνομικό τμήμα Ιστιαίας, στην Εύβοια, για άλλη υπόθεσή της. Μιλώντας με τον συνάδελφό τους που την εξυπηρέτησε οι αστυνομικοί στάθηκαν σε μια κρίσιμη λεπτομέρεια: η γυναίκα ήταν και πάλι έγκυος.

Η 21χρονη αναζητείται μέχρι και σήμερα ως ένα από τα βασικά πρόσωπα κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης στις αρχές Μαΐου. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση και εκκρεμεί ο εντοπισμός άλλων έξι. Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος έφερναν στην Ελλάδα ετοιμόγεννες από τη Βουλγαρία, εξασφάλιζαν τη διαμονή τους στη χώρα μας και αναλάμβαναν ρόλο διαμεσολαβητή με δικηγόρους και υποψήφιους γονείς. Τα ζευγάρια των Ελλήνων πλήρωναν πάνω από 5.000 ευρώ για ένα βρέφος. Οπως διαπιστώθηκε και στην περίπτωση της Μαρίας, οι γυναίκες που παρέδιδαν τα νεογέννητα παιδιά τους συνήθως ήταν ιερόδουλες και τα μέλη του κυκλώματος εκμεταλλεύονταν την ανέχεια και την ευάλωτη θέση τους.

Σύμφωνα με στοιχεία των βουλγαρικών αρχών, η Μαρία (πρόκειται για ψευδώνυμο για να προστατευθούν τα προσωπικά της δεδομένα, τα πλήρη στοιχεία της όμως βρίσκονται στη διάθεση της «Κ») διέμενε στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Ο προαγωγός της είναι γνωστός στους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας με το προσωνύμιο «Malkata Riba» που σημαίνει «Μικρό ψάρι». Στις 11 Μαρτίου 2016, η Μαρία γέννησε στην Ελλάδα και η διαδικασία της υιοθεσίας ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Φαίνεται πως έπραξε το ίδιο δύο χρόνια αργότερα. Γέννησε στην Κομοτηνή και τρεις ημέρες μετά υπέγραψε συμβολαιογραφική πράξη με την οποία συναινούσε να δώσει το παιδί της προς υιοθεσία. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται επικύρωση από Μονομελές Πρωτοδικείο, όμως η Μαρία εξαφανίστηκε. Δεν προσήλθε στο δικαστήριο στις νέες ημερομηνίες που ορίστηκαν τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο του 2019. Οι αστυνομικοί της Αλεξανδρούπολης που χειρίζονται την υπόθεση δίνουν διαφορετικές ερμηνείες για τη στάση της. Εκτιμούν ότι η νεαρή είτε φοβάται αντίποινα και περαιτέρω εκμετάλλευση από το κύκλωμα, ή προσπαθεί με την απουσία της να τους πιέσει για να την πληρώσουν.

Το ζευγάρι Ελλήνων που φέρεται να υιοθέτησε το νεογέννητο της Μαρίας το 2016, απέκτησε με παρόμοιο τρόπο και δεύτερο παιδί την ίδια περίοδο. Υιοθέτησε το νεογέννητο άλλης Βουλγάρας. Και αυτή η γυναίκα αναχώρησε για την πατρίδα της μόλις τρεις ημέρες μετά τον τοκετό. Κατά τους αστυνομικούς, η σύντομη παραμονή των γυναικών στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ολοκληρώνονται τόσο άμεσα έπειτα από κάθε γέννα οι σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις, «μαρτυρούν προηγούμενη συνεννόηση» και χρηματική συναλλαγή.

Παρόμοιες υποθέσεις

Αυτή δεν είναι η μόνη υπόθεση παράνομων υιοθεσιών που έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα τις αστυνομικές αρχές της χώρας μας. Αλλα κυκλώματα, που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και μεθόδους με εκείνο της Αλεξανδρούπολης, έχουν δράσει σε αρκετές ελληνικές πόλεις. Τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 38χρονη υπήκοος Βουλγαρίας ως μεσάζουσα σε κύκλωμα εμπορίας βρεφών. Η 38χρονη είχε εμφανιστεί σε κλινική της πόλης ως διερμηνέας 26χρονης συμπατριώτισσάς της. Θα κανόνιζε την πώληση του νεογέννητου σε ζευγάρι Ελλήνων. Οπως αποδείχθηκε, εις βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης στην Ηγουμενίτσα για το κακούργημα της παράνομης παράδοσης παιδιού σε υιοθεσία. Φέρεται να είχε μεσολαβήσει σε τουλάχιστον άλλους δύο τοκετούς ομοεθνών της.

Τον περασμένο Αύγουστο, δύο αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας Χαλκίδας υποδύθηκαν το ζευγάρι και προσέγγισαν μία γυναίκα 40 ετών η οποία δρούσε ως μεσάζουσα σε αγοραπωλησίες νεογέννητων στην Αττική. Συμφώνησαν να της καταβάλουν 18.000 ευρώ για να τους δώσει ένα βρέφος μόλις τεσσάρων ημερών. Την ώρα της συναλλαγής αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα της Αθήνας και συνέλαβαν εννιά άτομα. Ενας εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι είχε εμπλακεί και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν.

Στις αρχές Μαρτίου, σε έναν τυπικό έλεγχο στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, συνελήφθη 38χρονος Βούλγαρος προτού προλάβει να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Εις βάρος του είχαν εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κατερίνης για μεσολάβηση σε παράνομη υιοθεσία, καθώς και δύο εντάλματα σύλληψης των ανακριτών Θεσσαλονίκης για τον ίδιο λόγο. Είχε κατορθώσει να μείνει κρυμμένος για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Τα έξοδα της γέννας και η «μοιρασιά»

Κομβικό ρόλο για να ξεκινήσουν οι αστυνομικές έρευνες στην πρόσφατη υπόθεση της Αλεξανδρούπολης φέρεται να έπαιξε η παρατηρητικότητα κοινωνικής λειτουργού, η οποία υποπτεύθηκε το ενδεχόμενο παράνομης συναλλαγής όταν κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία επικύρωσης μιας υιοθεσίας. Ακολούθησε παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των υπόπτων από την Αστυνομία. Ενας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων είχε ρόλο διερμηνέα σε συμβολαιογραφική πράξη που υπέγραψε η Μαρία τον Ιούνιο του 2018 για την υιοθεσία του παιδιού της. Λίγους μήνες μετά, όταν η Μαρία έμεινε και πάλι έγκυος, ο ίδιος άνδρας φέρεται να οδηγεί το όχημα με το οποίο η 21χρονη εισέρχεται στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό Ορμενίου.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Στις απολογίες τους και οι τέσσερις συλληφθέντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομη πράξη και αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ενας εξ αυτών υποστήριξε ότι τον είχαν προσεγγίσει αναζητώντας μια γυναίκα που θα μπορούσε να δώσει το παιδί της σε οικογένεια Ελλήνων. «Ρωτώντας έμαθα τι έξοδα έχει μια τέτοια υπόθεση. Δηλαδή υπολόγισα ότι η βιολογική μητέρα (αν βρεθεί) και είναι από το εξωτερικό ή από την Ελλάδα ανάλογα, να πάρει για τα έξοδά της και την οποιαδήποτε ταλαιπωρία ένα ποσό γύρω στις 4.000 ευρώ για κλινικές, δικηγόρους, γιατρούς και ένα ποσό περίπου 2.000-4.000 ευρώ για να μοιραστούμε οι υπόλοιποι για τα έξοδα που θα γίνονταν», ανέφερε, αλλά υποστήριξε ότι τελικά δεν πραγματοποιήθηκε κάποια υιοθεσία. Ο δικηγόρος των τεσσάρων κατηγορουμένων, Θεόδωρος Αγγλιάς, επισημαίνει πόσο δύσκολο και χρονοβόρο παραμένει το σύστημα των υιοθεσιών στην Ελλάδα.

Τα τελευταία ίχνη της Μαρίας εντοπίστηκαν στην Ιταλία. Ελέγχθηκε από αστυνομικούς στην Πάντοβα τον περασμένο Φεβρουάριο και στη Βενετία τον Απρίλιο. Δεν είναι γνωστό τι της συνέβη, αν τελικά γέννησε το τέταρτο παιδί της και ποια ήταν η τύχη του.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/1025771/article/epikairothta/ellada/emporia-vrefwn-me-eisagwges-egkywn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου