Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Την ένταξη στο Ε.Π. Αλιεία 2014-2020 του έργου ολοκλήρωσης του λιμανιού Πλατανιά στο Νότιο Πήλιο διεκδικεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας


Την ένταξη του έργου «Ολοκλήρωση του λιμένα Πλατανιά Δήμου Νοτίου Πηλίου», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διεκδικεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Αναμορφώνουμε τις λιμενικές υποδομές ώστε να έχουμε σύγχρονα αλιευτικά καταφύγια» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός.
«Με στρατηγική και σχεδιασμό, ολοκληρώσαμε τις μελέτες και διεκδικούμε την ένταξη των έργων ολοκλήρωσης του λιμανιού του  Πλατανιά  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-202, για να προχωρήσουν οι εργασίες» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Η κατάσταση σήμερα
Ο Λιμένας Πλατανιά λόγω της γεωγραφικής θέσης του εξυπηρετεί σημαντικό αριθμό και ποικίλου μεγέθους αλιευτικών σκαφών και αποτελεί καθορισμένο λιμένα εκφόρτωσης σύμφωνα με την ΚΑΝ (ΕΚ) 1967/2006 (υπ’ αρ. πρωτ. 4634/95354/04.09.2013 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Σήμερα, ο Λιμένας Πλατανιά αδυνατεί να καλύψει με ασφάλεια τις ανάγκες των αλιευτικών αυτών σκαφών. Συγκεκριμένα, λόγω των κυματικών συνθηκών που διαμορφώνονται εντός της λιμενολεκάνης, τα σκάφη σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να παραμείνουν δεμένα στον υφιστάμενο μώλο και παραμένουν απροστάτευτα στα ανοικτά. Επίσης, η υποδομή της υφιστάμενης εγκατάστασης είναι ελλιπής, ενώ τα διαθέσιμα κρηπιδώματα και ο χερσαίος χώρος πίσω από αυτά δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης αλιευτικής δραστηριότητας στα αλιευτικά πεδία του Βόρειου Αιγαίου. Στις περιόδους αυτές, τα αλιευτικά σκάφη συχνά αναγκάζονται να δέσουν σε διπλή ή και τριπλή σειρά προκειμένου να εκφορτώσουν τα αλιεύματα τους και να εφοδιαστούν σε καύσιμα και τρόφιμα. Επίσης, τα φορτηγά-ψυγεία λόγω της έλλειψης ικανού χερσαίου χώρου δυσκολεύονται να πλησιάσουν στα κρηπιδώματα και να ελιχθούν, ενώ ορισμένες φορές αναγκάζονται να σταθμεύσουν επί της παραλιακής οδού επιβαρύνοντας τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις
Συνεπώς, η υλοποίηση των έργων ολοκλήρωσης του Λιμένα Πλατανιά είναι αναγκαία, έτσι ώστε η λιμενική εγκατάσταση να αποτελεί αφ’ ενός ένα ασφαλές καταφύγιο για τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής υπό οποιεσδήποτε κυματικές συνθήκες και αφ’ ετέρου ένα καλά οργανωμένο χώρο για την εκφόρτωση των αλιευμάτων, τον ανεφοδιασμό των σκαφών και γενικότερα την εξυπηρέτηση των αλιέων. Είναι επίσης προφανές ότι ο προβλεπόμενος εκσυγχρονισμός του Λιμένα Πλατανιά είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη του τομέα της αλιείας, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ είναι αδιαμφισβήτητης αξίας οι θετικές επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση για το κοινωνικό σύνολο της περιοχής.

Προκειμένου ο Λιμένας Πλατανιά να αποτελέσει αφ’ ενός ένα ασφαλές καταφύγιο για τα αλιευτικά σκάφη υπό οποιεσδήποτε κυματικές συνθήκες και αφ’ ετέρου ένα άρτια οργανωμένο χώρο για την εκφόρτωση των αλιευμάτων και γενικότερα την εξυπηρέτηση των αλιέων, προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων έργων ολοκλήρωσης του λιμένα:
Για τον ελλιμενισμό των σκαφών προτείνεται η επέκταση του υφιστάμενου μώλου κατά 200 m. Το πρώτο τμήμα της επέκτασης, μήκους 30 m, θα είναι σε ευθύγραμμη επέκταση του υφισταμένου έργου, ενώ το δεύτερο, μήκους 170 m περίπου (μέχρι και το ακρομώλιο), θα σχηματίζει γωνία 90° ως προς το προηγούμενο. Έτσι το συνολικό μήκος του προσήνεμου μώλου (υφιστάμενο και νέο τμήμα) θα ανέρχεται σε 330 m περίπου. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή ενός υπήνεμου μώλου, μήκους 130 m περίπου για την πλήρη προστασία της λιμενολεκάνης έναντι των κυματισμών.
Στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προβλέπονται παραλιακά κρηπιδώματα συνολικού μήκους 132 m και ένας προβλήτας μήκους 55 m κάθετος στα παραπάνω κρηπιδώματα.
Επίσης, στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προβλέπονται βυθοκορήσεις για την εξασφάλιση του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους.
Προκειμένου για τη δημιουργία ικανής έκτασης χερσαίας ζώνης, προβλέπεται επίχωση επιφάνειας 2.000 m2 περίπου πίσω από τα νέα παραλιακά κρηπιδώματα και μέχρι το σημερινό θαλάσσιο μέτωπο. Έτσι, η χερσαία ζώνη του λιμένα (υφιστάμενο παραλιακό μέτωπο και επιχώσεις) θα έχει συνολική επιφάνεια 3.650 m2 περίπου. Στη ζώνη αυτή προβλέπεται και η κατασκευή της ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών.
Επίσης, στα δυτικά του λιμένα και κατά μήκος του θαλασσίου μετώπου του οικισμού (προ των υφιστάμενων παραλιακών τοιχίων) προβλέπεται η κατασκευή πρανούς προστασίας, μήκους 145 m περίπου, για την απόσβεση των προσπιπτόντων κυματισμών.
Με την υλοποίηση των έργων ολοκλήρωσης του Λιμένα Πλατανιά, θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση σκαφών παράκτιας και μέσης αλιείας, μεγέθους έως και 26 m μήκος. Η δυναμικότητα του λιμένα θα είναι της τάξης των 50 σκαφών, εκ των οποίων περί τις 15 μηχανότρατες/γρι-γρι μέσης αλιείας και 35 αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας. Στα εν λόγω σκάφη θα παρέχονται συνθήκες ασφαλούς ελλιμενισμού και ικανού μήκους και τεχνικών χαρακτηριστικών κρηπιδώματα για την εκφόρτωση των αλιευμάτων, καθώς και επαρκής χερσαίος χώρος για την μεταφόρτωση των αλιευμάτων και την τροφοδοσία των σκαφών.

Αδειοδοτήσεις
Για τα έργα αυτά ολοκλήρωσης του Λιμένα Πλατανιά, στο πλαίσιο της διαδικασίας Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (όπως προβλεπόταν από την εν ισχύ νομοθεσία Ν.3010/2002 κατά το χρόνο έναρξης σχεδιασμού των έργων και αντικαταστάθηκε από τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων με την ισχύουσα πλέον νομοθεσία Ν.4014/2011), έχει εκδοθεί η με αρ. πρωτ. 1266/63580/2013/7.7.2014 Θετική γνωμοδότηση του Γεν. Διευθυντού Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο τελικός προτεινόμενος σχεδιασμός των ανωτέρω έργων ικανοποιεί τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται στη σχετική εγκριτική απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του τ. Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου (ΦΕΚ 84/ΑΑΠ/21.3.2013), η οποία εκδόθηκε στα πλαίσια της προαναφερθείσας διαδικασίας Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης των έργων ολοκλήρωσης του Λιμένα Πλατανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου