Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Κώστας Αγοραστός "Οι σύγχρονες, έξυπνες πόλεις βασικός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας"


Η  αναζωογόνηση και ο εκσυγχρονισμός των αστικών κέντρων της Θεσσαλίας αποτελεί  στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια καθώς συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή διαδικασία και τις σύγχρονες απαιτήσεις για μετάβαση στην ψηφιακή εποχή τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο Ζάππειο Μέγαρο, στο διεθνές συνέδριο  τεχνητής νοημοσύνης με τίτλο «One Belt, One Road: Chinese AI landing in Greece».

«Οι πόλεις μας είναι παλιές και χρειάζονται αλλαγές. Πρέπει να συγχρονιστούν με την εποχή μας, να γίνουν πιο ελκυστικές, πιο ασφαλείς, πιο φιλικές προς το περιβάλλον, να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγικό προσανατολισμό και σε συνεργασία με τους Δήμους, χρηματοδοτεί με προϋπολογισμό άνω των 65 εκατ. ευρώ τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και παρεμβάσεις αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος σε πόλεις άνω των 5.000 κατοίκων. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη δεν είναι μια αόριστη  οικονομική έννοια, αλλά μια ολοκληρωμένη διαδικασία, μια αλυσίδα με πολλούς κρίκους που συνδέονται άρρηκτα ο ένας με τον άλλο. Σε αυτή την αλυσίδα, οι σύγχρονες, «έξυπνες» πόλεις, εκείνες που αναβαθμίζονται και συγχρονίζονται  με την εποχή τους, έχουν καθοριστική συμβολή στην παραγωγή και την κοινωνική ευημερία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε  την ανάγκη για  μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην  περιφερειακή διακυβέρνηση,  ώστε να μειωθεί η κακονομία, η πολυνομία, η γραφειοκρατία, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες   λήψης αποφάσεων  και υλοποίησης  και να προχωρήσουμε με ταχύτητα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Προτεραιότητα αποτελεί  η κατάργηση της κρατικής δουλοκτησίας και η συθέμελη αλλαγή του κράτους που εκεί που  τιμωρεί εκεί και αθωώνει, εκεί που επιτρέπει εκεί και  απαγορεύει, εκεί που  λέει πήγαινε γρήγορα εκεί  και βάζει εμπόδια.
Και τέλος, να οδηγήσουμε, όπως είπε, την   Περιφέρεια Θεσσαλίας στην ψηφιακή εποχή, ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες γρηγορότερες, ασφαλέστερες, ποιοτικότερες και με το λιγότερο δυνατό κόστος. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε ήδη, τόνισε ο κ. Αγοραστός καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας  συμμετέχει σε έργο –σημαία για την τοπική αυτοδιοίκηση,  καθώς είναι μία από τις τρεις Περιφέρειες- πιλότους, σε πανελλαδικό επίπεδο, που επιλέχτηκε  να υλοποιήσει έργο για την αναδιοργάνωση  και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της, με χρήση σύγχρονων πληροφορικών συστημάτων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας περνά πλέον σε μια άλλη εποχή και σε  ένα νέο σύστημα λειτουργίας:  στo  impersonal governance (απρόσωπη διοίκηση) που «χτυπά» τη συναλλαγή, περιορίζει  τη γραφειοκρατία και απαντά στην απαίτηση  των πολιτών για ευέλικτες, αποτελεσματικές  και γρήγορες υπηρεσίες Με την ιδιότητά μου και ως προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Η ψηφιακή Περιφέρεια, το ψηφιακό κράτος, η ψηφιακή διοίκηση είναι αναγκαία μέτρα όχι καταστολής αλλά πρόληψης, που είναι και το ζητούμενο της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.

Τα τρία απαραίτητα βήματα

Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω,  η Περιφερειακή Διοίκηση, εκείνοι που αποφασίζουν πρέπει να κάνουν  τρία βήματα. Πρώτον, πρέπει να σκέφτονται καινοτόμα. Δεύτερον, να έχουν τη δυνατότητα να ηγηθούν και να αποφασίσουν. Τρίτον, να μπορούν να πάρουν λελογισμένα ρίσκα.
Εμείς πήραμε λελογισμένα ρίσκα και γι’ αυτό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε πάνω από 7.000 έργα και δράσεις άνω των 5 δις ευρώ σε  έργα υποδομής, περιβάλλοντος, έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλματα αφήνοντας πίσω μας βασικές υποδομές που είναι απαραίτητες για να δομήσεις την «έξυπνη» πόλη. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας σε ότι αφορά στα μεγάλα έργα  υποδομής, τους οδικούς άξονες, τα έργα υγείας, παιδείας, αθλητισμού, πολιτισμού αλλά και κοινωνικής προστασίας ώστε να κάνουμε περισσότερα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε  στη δημιουργία του  Κέντρου Νεανικής Καινοτόμου  Επιχειρηματικότητας σημειώνοντας ότι θα αποτελεί μια κυψέλη επιχειρηματικότητας που θα στηρίζει με συμβουλευτική και χρηματοδότηση τις ιδέες των νέων ανθρώπων. Θέλουμε, είπε τα νέα παιδιά να  μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους, στη χώρα μας καθώς πέρα από το brain drain έχουμε και το talent drain.
Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση χρειαζόμαστε και  ηγεσίες που να συγχρονίζονται με την εποχή μας. Κάποιες διοικήσεις είναι βγαλμένες από την εποχή της «ασπρόμαυρης τηλεόρασης». Νοιάζονται, αλλά δεν νιώθουν το όνειρο της κοινωνίας για κάτι καλύτερο. Επίσης αντιλαμβάνονται την ισότητα, με  εισοδηματικά κριτήρια και όχι ως ελευθερία πρόσβασης στις ίσες ευκαιρίες για όλους. Το πρώτο είναι περιοριστικό. Το δεύτερο είναι άνοιγμα στη δημοκρατία και βαθιά απελευθερωτικό» τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου